Έκτακτο Πρίν λίγο (00:11): Πληροφορίες αναφέρουν ότι Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D υποστηριζόμενα από αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Airbus A330-243MRTT Tankers) πετάνε πάνω από τον Λιβυκό εναέριο χώρο
Οι πληροφορίες από τον έγκριτο λογαριασμό του BabakTaghvaee στο twitter αναφέρουν επίσης ότι είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές επιθέσεις με #LNAF Su-24Ms κατά των δυνάμεων του Σάρατζ στην Misrata.
#BREAKING: Just heard a report on #Egypt Air Force's F-16C/D fighter jets supported by #UAE Air Force's Airbus A330-243MRTT Tankers are flying in #Libya's airspace now! It is possible that they carry-out joint airstrikes with #LNAF's Su-24Ms at #GNA's terrorists in #Misrata! pic.twitter.com/gGXO6FGPBS
— Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε – بابک تقوایی (@BabakTaghvaee) June 21, 2020
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λιβύη μετά την εντολή του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισί, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι δυνάμεις Σάρατζ επιτεθούν. Απάντηση σε σκληρούς τόνους δίνει η πλευρά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, καλώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο να «κατεβάσει τα χέρια του από τη Λιβύη».
«Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης» έγραψε, σύμφωνα με το aljazeera, ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.
18 Αιγύπτιοι εργάτες απήχθησαν από τον GNA (στρατός του Σάρατζ) στην Λιβύη αναφέρει στον λογαριασμό του το LNA, στην πόλη Subrata
#GNA militias have officially announced that they have kidnapped 18 Egyptian workers in Subrata.#Libya #LNA #HoR #Egypt https://t.co/2WyrgoB0Ua pic.twitter.com/znooX1tKgG
— M.LNA (@LNA2019M) June 21, 2020
Ο Χάφταρ πρίν λίγο ανακοίνωσε NO FLY ZONE (απαγόρευση πτήσεων) πάνω από την Σύρτη
no-fly zone https://t.co/ftFpsTZdMe
— M.LNA (@LNA2019M) June 21, 2020
Κόκκινη γραμμή η Σύρτη για την Αίγυπτο
Η Σύρτη καθώς και η Αλ-Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Αν περάσουν αυτή τη γραμμή, η ασφάλεια της Αιγύπτου -χώρας που μοιράζεται σύνορα με τη Λιβύη-, θα χρειαστεί μια «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο Σίσι.
«Κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης» που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Σίσι.
«Αν ο λιβυκός λαός μας ζητήσει να επέμβουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη μοιράζονται (…) κοινά συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά από τις δηλώσεις του Σίσι για τη Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έτρεξαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο.
“Η Σαουδική Αραβία συντάσσεται και υποστηρίζει την Αίγυπτο στο δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων και του λαού της”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση.